Jupiter in Capricorn – 2.12.2019
„Imi asum responsabilitatea pentru propria fericire”

Pe 2.12.2019 Jupiter paraseste semnul Sagetatorului si intra in Capricorn, unde va ramane pana pe 19.12.2020, aducand noi oportunitati si posibilitatati de crestere in anumite domenii din viata noastra.
Pentru a intelege mai bine la ce ne putem astepta de la tranzitul lui Jupiter prin semnul Capricornului, va invit sa vedem (sau sa revedem) ce presupun cele doua arhetipuri.

☆☆☆ Arhetipul Jupiter/Sagetator

▪ Cea mai mare planeta din Sistemul nostru solar isi trage numele din mitologia romana, unde Jupiter reprezenta zeitatea suprema, stapanul Universului, conducatorul zeilor si al oamenilor, legiuitorul suprem (Zeus in mitologia greaca). Este reprezentat de un centaur (jumatate om – jumatate animal) care trage cu arcul. In astrologie, Jupiter este asociat cu notiuni ca expansiunea, dezvoltarea, abundenta (la nivel spiritual, dar si material); cunoasterea inalta; sistemul de credinte si valori; sistemul de justitie; depasirea granitelor (la propriu, prin atractia fata de ce este strain, indepartat sau simbolic, prin cunoastere si preocupare fata de viitor); bunastarea, fericirea, optimismul.
▪In astrologia evolutiva (Jeff Green), Jupiter este asociat cu semnul Sagetatorului (pe care il si guverneaza), respectiv cu casa a-IX-a din zodiacul natural si simbolizeaza nevoia noastra de a intelege si de a explica adevarurile fundamentale care stau la baza realitatii in care traim, adica relatia pe care o avem cu Universul din care facem parte. De aici asocierea acestui arhetip cu preocuparea pentru filozofie, pentru metafizica si cosmologie, pentru religie si spiritualitate, pentru tot ce este dincolo de realitatea noastra concreta, materiala. In acest sens, Jupiter reprezinta ca arhetip: Exploratorul, Nomadul, Vizionarul, Preotul, Profesorul, Shaman-ul.
▪Jupiter este sinonim cu utilizarea intuitiei, adica a emisferei drepte a creierului, pentru intelegerea unor astfel de legi universale si, in general, a unor concepte teoretice, abstracte. (Emisfera dreapta este cea sintetică, spatiala, holistica, intuitiva, emoţionala, artistica, picturala, creativa, iar emisfera stanga este cea logica, analitica, matematica). Prin intuitie/Jupiter, putem ajunge sa intelegem concepte, informatii care nu pot fi sau pot fi doar partial explicate de gandirea logica, rationala. (Transmiterea, raspandirea acestor cunostinte abstracte, conduc la asocierea lui Jupiter si cu arhetipul Profesorului).
▪Pornind de la aceasta incercare de a intelege lumea in care traim dintr-o perspectiva metafizica (Jupiter) si a adevarurilor fundamentele care stau la originea ei, ajungem, implicit, la o serie de adevaruri personale, la anumite principii cu care rezonam, care dau vietii noastre un sens, in care credem si cu care ajungem sa ne identificam. Jupiter devine arhetipul acestor „adevaruri personale”.
▪ „Adevarurile personale” vor forma sistemul nostru de credinte (Jupiter), de care ajungem sa ne atasam si pe care il aparam cu indarjire. Daca lucrurile sunt duse, insa, la extrem, putem ajunge foarte usor sa respingem tot ce este diferit, tot ce nu corespunde sistemului nostru de valori (a se vedea de ex. dogmatismul religios) si/sau la complexe de superioritate de tipul “adevarul meu este mai bun decat al tau”, “Dumnezeul meu este mai bun decat al tau” etc. Asa se explica, in anumite situatii, incercarea de a ii convinge si pe ceilalti de adevarurile noastre, de a ii converti, uneori cu forta (complex manifestat la nivel individual, dar si colectiv – a se vedea razboaiele religioase). In acest sens, una dintre lectiile importante legate de acest arhetip este data de relativitatea adevarului, de faptul ca Universul este caracterizat de diversitate si ca, implicit, lumea nu poate fi redusa la o singura perspectiva, oricare ar fi aceasta.
▪Jupiter este asociat si cu o nevoie crescuta de libertate. Pentru a putea explora “lumea” (in sens propriu sau metaforic), avem nevoie sa ne simtitm liberi, sa nu fim restrictionati, limitati, ingraditi.
▪Nu in ultimul rand, Jupiter reprezinta calatoriile de lunga durata, pentru ca nevoia de a intelege lumea in care traim implica si contactul cu alte tari, culturi, civilizatii, religii, obiceiuri etc.

☆☆☆ Arhetipul Saturn/Capricorn

▪ In astrologia evolutiva arhetipul Capricorn/Saturn/casa a-X-a din zodiacul natural este asociat cu ideea de maturizare (inclusiv emotionala) si de asumare a responsabilitati fata de propriile actiuni, fata de rolul pe care il detinem in societatea in care traim (imagine publica, statut, cariera), adica fata de propria existenta, cu tot ce presupune ea.
▪Saturn, guvernatorul Capricornului, este zeul timpului la romani (Cronos in mitologia greaca) si simbolizeaza rabdarea, munca, disciplina, perseverenta, restrictiile, efortul etc. Dintre toate semnele zodiacale, Capricornul este cel care intelege cel mai bine (si cel mai devreme in viata) ca, indiferent ce isi propune, rezultatele nu vor veni usor, ci in timp, dupa multa munca si efort, dar ca vor fi durabile si trainice. De aici rabadarea, perseverenta si abilitatea de a planifica si organiza (pe termen mediu spre lung). Provocarile, testele pe care viata i le scoate in cale (Saturn), faptul ca nu primeste usor ce isi propune il ambitioneaza si ii sporesc rezistenta si capacitatea de a rezista la efort prelungit.
▪ Este un semn de pamant, muncitor si practic, bine ancorat in realitate. Are nevoie de stabilitate si siguranta materiala pentru a se simti in elementul sau, de obiective concrete, reale pe care sa le atinga.
▪ Este un semn cardinal, care initiaza lucruri, actiuni, proiecte, dar energia sa cardinala este una “asezata”, stabila. Cauta sa creeze structuri durabile, puternice, rezistente in timp si porneste pe un drum nou doar in masura in care considera ca poate construi ceva temeinic si ca drumul este relativ sigur (nu ii place sa se arunce cu capul inainte sau sa riste). Este responsabil cu crearea de noi ierarhii si structuri sociale.
▪ Este foarte responsabil, disciplinat si simte nevoia sa se ocupe personal de proiectele in care este implicat, sa detina controlul. Are o fire independenta, puternica, abilitati de leader si ii place sa reprezinte o autoritate in domeniul in care activeaza.
▪ Respecta traditiile, obiceiurile, istoria. Este clasic in gusturi, serios, sobru si respinge tot ce este vulgar, strident sau de calitate indoielnica.
▪ Statutul socio-profesional, cariera si imaginea publica sunt foarte importante pentru el. Are nevoie sa fie apreciat pentru ceea ce este si realizeaza si acest lucru tine, dincolo de latura sa sobra si muncitoare, de nevoia de a duce o viata demna si respectabila.
Ce trebuie sa aiba in vedere:
▪ Ancorarea in trecut, in obiceiuri vechi si bine inradacinate, presiunea familiei, a societatii il pot face foarte rigid si conformist. Se adapteaza mai greu la schimbare (renunta cu greu la vechile structuri, modele, comportamente).
▪ Preocuparea permanenta de a realiza lucruri, de a produce pentru el, pentru familie, pentru organizatiile din care face parte, pentru societate etc., il va face sa treaca latura emotionala intr-un con de umbra (exprimarea emotiilor este vazuta ca un semn de slabiciune, si le reprima sau, pur si simplu, nu le acorda importanta).
▪ Dificultatile, probele (Saturn) prin care trece de-a lungul timpului, il fac sa ia viata (uneori prea) in serios si sa fie constient, inca de timpuriu, de latura sa mai intunecata. De aceea, Capricornul este mai predispus la depresie, pesimism, gandire negativa fata de alte semne, fiind si mai refractar in a primi ajutor, pentru ca nu vrea sa depinda de nimeni.
▪ Din dorinta de a fi responsabil, de a se ocupa de toate, poate ajunge la surmenaj fizic, mental, emotional. Va fi cuprins de un sentiment de vina si de rusine daca nu isi „indeplineste” atributiile.

☆☆☆ Jupiter in Capricorn – directii generale

▪Jupiter li se alatura lui Pluto (transformari radicale, regenerare), lui Saturn (disciplina, efort sustinut, restrictii) si Nodului Sud (eliberare de trecut, de modele emotionale, psihologice, materiale) in Capricorn, aducand o gura de aer proaspat, oportunitati si o anumita expansiune in acest semn zodiacal aflat deja intr-un proces extins de reevaluare si redefinire.
▪ Cu Jupiter in Capricorn ne va fi mai usor, la nivel colectiv, sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce suntem si pentru ceea ce vrem sa devenim. Ne va fi mai usor sa iesim de sub influenta unor autoritati exterioare noua (sa inlaturam limitele, restrictiile impuse de familie, societate etc.) si sa sa (re)devenim propria autoritate in viata noastra. Este un proces complex, ce presupune vointa, efort si disciplina (Capricorn/Saturn), dar care ne va aduce bucuria, multumirea (Jupiter) de a ne simti mai liberi si mai stapani pe propria viata. Vom renunta sa mai cautam tapi ispasitori pentru „nerealizarile” noastre si ne vom bucura de statutul de adult responsabil care nu asteapta sa primeasca fericirea din alta parte, ci face tot ce tine de el pentru a si-o obtine. Vom cauta sa intelegem ce reprezinta fericirea pentru noi si vom lupta sa o transformam in realitate asa cum un adult, un parinte (normal) ar face-o pentru copilul sau (putem deveni „proprii parinti”). 😊
▪ Avem ocazia sa cream niste structuri stabile, solide in viata noastra, care sa ne aduca multa bucurie (renuntand mai intai partial sau total la cele vechi), sa ne reorganizam viata sau anumite compartimente ale acesteia (atata timp cat schimbarile sunt bine gandite, planificate si tratate cu responsabilitate si disciplina).
▪ Cu cat ne vom seta obiective mai practice, mai realiste (Capricorn), cu atat vom avea sanse mai mari sa le indeplinim (daca suntem muncitori si perseverenti). Jupiter ne promite rezultate bune, dar Capricornul/Saturn ne invita sa ne pastram capul pe umeri si sa nu ne aruncam in prea multe directii. Sa tintim catre viitor (Jupiter), sa ne setam obiectivele, dar apoi cu pasi inceti, dar siguri, sa punem osul la treaba. 😊
▪ Apropo de structurile la care vom lucra si de obiectivele pe care ni le vom propune, adica de „viitorul” pe care vom incerca sa ni-l construim in perioada urmatoare, este important sa retinem ca Jupiter in Capricorn ne va da intuitia cu privire la directia catre care sa ne indreptam, dar si capacitatea de a transforma gandul, visul, dorinta in realitate. Prin urmare, sa nu ignoram „revelatiile” pe care le putem avea, sa credem (Jupiter) in noi si sa facem tot ce putem pentru a le pune in practica.
▪ Munca (activitatea profesionala) pe care o desfasuram poate deveni mai placuta; putem avea ocazia sa ne implicam in proiecte noi, sa ne extindem activitatea etc. Putem sa devenim o „autoritate” in domeniul respectiv, sa primim recunoasterea dorita (din nou, daca „meritam” – Saturn). Insa, pentru ca acest lucru sa se intample, este important sa credem in ceea ce facem, sa simtim ca activitatea noastra are un sens (Jupiter).
▪ Relatia cu persoanele care reprezinta o autoritate in viata noastra se poate imbunatati (parinti, sefi, profesori, reprezentanti ai unor institutii etc.). Putem beneficia de sprijinul, sfatul unor astfel de persoane, putem apela la persoane mature, cu experienta (buni profesionisti) in anumite domenii care ne intereseaza.
▪ Ne putem desprinde mai usor de anumite tipare, modele emotionale, psihologice materiale care au devenit o sursa de limitare pentru noi, pentru ca vom constientiza mai mult limitarile aduse de acestea, dar si beneficiile crearii unor structuri noi.
▪ Vom putea lucra mai usor cu/trata/rezolva anumite blocaje emotionale (cum ar fi dificultatea de a ne exprima emotiile), mai ales daca aceste blocaje provin din relatia cu familia de origine (ex. parinti duri, autoritari care au inhibat dezvoltarea/exprimarea emotionala).
▪ De asemenea, daca exista sentimente de vina sau de rusine (ca nu suntem suficient de…., ca nu am facut x, y, z….conform normelor impuse de familie, societate etc.), avem acum ocazia sa le constientizam si sa lucram cu ele.
▪ Nu in ultimul rand, in dorinta noastra de a realiza tot felul de lucruri, de a ne dezvolta, de a creste, de a ne afirma este important sa ne folosim cu intelepciune si cu simt de raspundere puterea sau autoritatea dobandite (sa nu facem exces de autoritate, sa nu incercam sa ne impunem „cu forta” punctele de vedere – vibratia mai joasa a lui Jupiter).

☆☆☆ Jupiter in Capricorn – la nivel individual

▪ In functie de harta natala a fiecaruia dintre noi, tranzitul lui Jupiter in Capricorn va impacta una dintre cele 12 case astrologice (care formeaza harta natala), respectiv domeniile de viata asociate cu acestea. In acele domenii vom primi, asadar, mai multe oportunitati, vom avea ocazia sa ne dezvoltam, sa crestem, sa invatam lucruri noi, sa progresam, vom avea parte de mai multa prosperitate si abundenta. Timp de aproximativ un an cat dureaza tranzitul respectiv, Jupiter va amplifica sectorul de viata pe care il traverseaza.
▪ La sfarsitul articolului gasiti detaliile pentru fiecare semn zodiacal in parte (numarul reprezinta casa impactata), cu recomandarea de a parcurge mai intai informatiile despre Ascendent (daca il cunoasteti) si abia apoi cele despre Soare („zodie”). Ex. Am Ascendentul in Gemeni, Soarele in Capricorn > Voi urmari in primul rand informatiile pntru Gemeni (Ascendent) si apoi cele pentru Capricorn (zodie). In cazul meu, tranzitul lui Jupiter va activa casa a-8-a (Capricornul este al 8-lea semn fata de Gemeni), respectiv casa 1 (Soarele fiind chiar in Capricorn).
▪ Vor beneficia cel mai mult de tranzitul lui Jupiter prin Capricorn: semnele de pământ (Capricornii, Taurii, Fecioarele) şi cele de apă (Racii, Scorpionii, Peştii).
▪ Pentru a fi notificati in legatura cu urmatoarele articole, nu uitati sa dati like paginii (“imi place”). Daca ati facut-o deja, va multumesc! 😊

▪ Pentru a beneficia din plin de tranzitul lui Jupiter este util sa retinem cateva aspecte:

– Jupiter ne ofera mai multe oportunitati, dar nu ne „garanteaza” si rezultatele concrete, de durata. Depinde doar de noi ce alegem din ceea ce ni se ofera si ce facem mai departe cu darurile primite. De ex., daca Jupiter ne tranziteaza casa a-VII-a putem intalni potentiali parteneri, dar depinde de noi pe care „il alegem”, cum ne comportam etc. Daca Jupiter ne tranziteaza casa a-VI-a, putem primi cateva propuneri atragatoare legate de activitatea profesionala, putem fi invitati la cateva interviuri, dar depinde doar de noi cum ne prezentam la interviurile respective etc.
– Inainte de a ne bucura de anumite beneficii, pot aparea mici situatii de criza. Altfel spus, pentru a avea loc sa primim darurile, in anumite situatii, va trebui sa „eliberam” intai zona respectiva, sa renuntam la ceva ce nu mai functioneaza. Revenind la ex. cu Jupiter in tranzit in casa a-VII-a, daca suntem intr-o relatie care nu mai merge, aceasta poate inceta pentru a face loc unei relatii mai bune (incheierea va fi simtita ca eliberare si nu ca trauma).

☆☆☆ Jupiter in Capricorn si ceilalti „jucatori” de pe bolta cereasca / principalele aspecte

▪Jupiter in Capricorn in sextil cu Neptun in Pesti (20.02.2020 / 27.07.2020 / 12.10.2020)

– Aspectul este favorabil transformarii unor „vise”, dorinte, idealuri (Neptun in Pesti) in realitate (Jupiter in Capricorn).
Aspectul exact se formeaza in datele mentionate, dar, datorita miscarii lente a celor doua planete, efectele se simt in a doua jumatate a lunii februarie, intre a doua parte a lunii iulie si prima parte a lunii august, respectiv in luna octombrie.
– Este o perioada foarte buna pentru a ne concentra eforturile in directia in care ne dorim sa mergem, pentru ca rezultatele se vor vedea si vor fi pe placul nostru. Tot ce trebuie sa facem este sa credem in noi insine si sa actionam (asa cum scriam mai sus, cu pasi mici, dar siguri), sa nu lasam oportunitatile sa treaca pe langa noi). Acum, mai mult decat in alte perioade din an, putem primi sprijinul unor persoane cu autoritate, al unor „experti” din anumite domenii, prin urmare este bine sa il cerem, daca simtim ca avem nevoie (sa nu ne incapatanam sa facem totul singuri).
– Este o perioada foarte buna si pentru diferite practici spirituale, pentru a ne (re)conecta la divinate, pentru a calatori, pentru a invata lucruri noi, pentru a exersa empatia si compasiunea prin acte de caritate, prin ajutorarea celor aflati in nevoie etc.

▪ Jupiter in conjunctie cu Pluto in Capricorn (5.04.2020 / 30.06.2020 / 12.11.2020)

– Aspectul poate fi pozitiv sau mai tensionat, in functie de modul in care ne raportam la el. >>> Aspectul exact se formeaza in datele mentionate, dar efectele se simt intre a doua parte a lunii martie si prima parte a lunii faprilie, intre a doua parte a lunii iunie si prima parte a lunii iulie, respectiv in luna noiembrie.
– In sens negativ, putem: sa simtim o nevoie atat de mare de putere (Jupiter exacerbeaza nevoia de putere specific plutoniana) incat sa facem aproape orice pentru a o obtine; sa abuzam de puterea pe care o detinem; sa incercam sa controlam, sa manipulam; sa intram in tot felul de conflicte din dorinta de a ne arata „autoritatea”; sa intram in relatii pentru a obtine ce ne dorim si sa iesim dupa ce nevoile ne-au fost implinite, fara a ne interesa altceva; sa actionam pe baza de frici, obsesii.
– In sens pozitiv, putem: sa lucram cu noi insine (cu rezultate excelente) pentru a ne (re)dobandi puterea interioara (pentru a ne elibera de restrictiile, limitarile impuse de altii); sa depunem un efort extraordinar pentru a ne pune in aplicare planurile (cu responsabilitate si maturitate); sa ne depasim anumite bariere prin efort constant si disciplina (si sa devenim un exemplu si pentru altii); sa acceptam si sa profitam de pe urma transformarilor prin care trecem (in loc sa ne impotrivim procesului natural de evolutie); sa lucram cu psihicul nostru in incercarea de a ne depasi fricile, obsesiile, starile emotionale negative (introspectia, diferite forme de terapie sunt binevenite in aceasta perioada); sa lucram la imbunatatirea relatiilor noastre (prin constientizarea partilor negative din noi si aducerea lor in lumina) etc.

Cu drag,
Kikiana

P.S. Daca ti-a placut astro-povestea, m-as bucura sa o distribui. Oricum, iti multumesc pentru ca esti aici.
…………..

Berbec (10) – cariera, profesie, reputatie profesionala, modul in care sunteti perceputi la locul de munca; statut social, imaginea publica;
Taur (9) – sistemul de valori si credinte; idealuri, adevaruri personale; cunoastere, educatie; spiritualitate, filozofie, religie; calatorii de lunga durata (propriu-zise/in strainatate si/sau spirituale);
Gemeni (8) – resursele financiare si materiale pe care le aveti in comun cu altii (in special cu partenerul de viata), bani, bunuri, mosteniri etc.; relatia cu anumite institutii financiare, banci, credite; regenerare la nivel emotional, spiritual, fizic; vindecarea unor frici, traume mai vechi; este benefica orice forma de terapie in aceasta perioada; sexualitate;
Rac (7) – relatii si parteneriate personale (de lunga durata, casatorii) si profesionale; viata de cuplu;
Leu (6) – viata de zi cu zi, rutina zilnica; stilul de viata; activitatea profesionala; relatia cu colegii de la locul de munca; sanatate;
Fecioara (5) – creativitate, hobby-uri; iubire, indragostire, povesti de dragoste; relatia cu copiii; fertilitate crescuta/aparitia unei sarcini;
Balanta (4) – relatia cu familia de origine si relatia cu „copilul interior” (universul vostru interior ca rezultat al faptului ca ati crescut in familia respectiva; mostenirea genetica, psihologica); oportunitati cu privire la locuinta; vindeti, cumparati etc;
Scorpion (3) – comunicare si gandire; modul in care interactionati in viata de zi cu cei din jur; dezvoltarea/utilizarea unor abilitati; cursuri, studii; utilizarea mediului online; comert; vanzari; calatorii de scurta durata; relatia cu fratii si vecinii;
Sagetator (2) – stima si imaginea de sine; auto-suficienta, independenta, „instinctul de supravietuire”; bunuri, valori, resurse materiale, emotionale, spirituale; banii castigati prin munca/salariul; decizia de cumpara/vinde;
Capricorn (1) – semnul cel mai impactat; intreaga viata personala, profesionala, sanatate, relatii, modul in care sunteti vazuti de catre ceilalti, in care va prezentati in fata lumii, stilul de viata; etc.
Varsator (12) – mai mult timp alocat meditatiei, vietii spirituale; bucuria de a petrece mai mult timp singur; accesarea anumitor informatii de la nivel subconstient; vise, revelatii; protectie divina; calatorii in strainatate; compasiune, empatie, ajutorarea celor din jur;
Pesti (11) – relatia cu grupurile de prieteni, cu asociatiile, organizatiile, retelele sociale din care faceti parte; oportunitati cu privire la viitor.

fb-share-icon0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *